NAHORU

Nejlepší pocit přijde, když se prostor proměňuje k lepšímu

Tereza - 4. 3. 2024

Architektka Barbora Bursová se po několika letech v praxi rozhodla jít vlastní cestou, a tak už dva roky kombinuje kontrastní vzory, tvary a materiály na volné noze. Má ráda minimalistické pojetí fasád a uvolněné pojetí interiérů. Jak si poradila s rekonstrukcí bytu na Evropské a co radí při výběru světel?

Co pro vás bylo největší výzvou v projektu Evropská?

Největší výzvou bylo vyhovět všem přáním klienta a vejít se s nimi do tak malého prostoru. Klient této realizace rád vaří a ještě raději vaří pro hosty, ke kterým nechtěl stát zády. Přáním byl ostrůvek, na který nebyl v tak malém bytě prostor, a tak vznikl malý pultík mezi kuchyní a obývací stěnou. Takových kompromisů bylo v interiéru více, ale myslím, že se nám je podařilo dobře vyřešit.

Byl tento projekt něčím specifický?

Rozhodně ano. Především velikost bytu 43 m² byla pro 3+kk netypická. Snažila jsem se v tak malém bytě vytvořit co nejvíce úložného prostoru, a to doslova na každém rohu. Truhlář se nad nerovnými stropy a průvlaky trochu zapotil.

Jaký význam přikládáte osvětlení při navrhování prostorů?

Snažím se věnovat všem prvkům v interiéru se stejnou důležitostí. Světlo má ale tu vzácnou vlastnost, že si dokáže pohrát s atmosférou a emocemi lidí, a pokud se mu věnuje více pozornosti při navrhování, určitě to přinese své ovoce.

Čím se podle vás řídit při výběru světel?

Důležité je pro mě znát kontext celého navrhovaného prostoru. Světla sama o sobě mohou být hezká, ale pokud se nehodí do plánovaného interiéru, bude jejich potenciál nevyužitý. To platí o všech zařizovacích předmětech v místnosti. Klientům se snažím výběr prvků do interiéru/architektury velmi zjednodušeně přiblížit k výběru oblečení. Sám o sobě se vám vybraný kousek může líbit, ale nemusí se hodit ke všemu, co máte doma v šatníku. Je proto potřeba ho vyzkoušet v různých kombinacích, dokud do sebe vše nezapadne.

Proč jste v realizaci zvolila právě Severská světla? Jak hodnotíte jejich kvalitu?

Světla od vás jsou pro mě jistotou, jak po stránce materiálové, funkční, tak i estetické. Ze zkušenosti fotografie na internetu odpovídají realitě, a o to je vždy příjemné se opřít. Kvalitu hodnotím velmi kladně, líbí se široké spektrum využití světel a opravdovost materiálů.

Celkem jsem severská světla použila ve 4 realizacích a další 2 jsou v tuto chvíli na papíře. Už nějaký pátek mám spadeno na světlo Milford, stále čekám na ten správný interiér, ve kterém ho použiji.

Je nezbytné, aby předměty mezi sebou žily ve „vizuální symbióze“.

Je něco, co byste nyní udělala během realizace jinak?

Zatím nemám ten pocit, ale je možné, že až se na realizaci podívám za pár let, budu mít názor kritičtější.

Máte nějakou vychytávku, kterou ráda v realizacích používáte?

Osobně mám slabost pro kulatá světla – podle mě se s nimi nedá nic zkazit, a v interiéru vypadají dobře.

Necháváte se ovlivnit aktuálními trendy?

Nově dávám větší význam i večernímu osvětlení, ideálně s minimem modré spektrální složky. Svítidla umisťuji pod úroveň očí, pokud to prostor dovoluje, aby vytvořila atmosféru zapadajícího slunce, a tělo se tak připravilo na zklidnění a spánek.

Kochání se nad výsledkem a spokojený klient je nejlepší odměna.

Pokud se vám realizace bytu líbila a sami o rekonstrukci přemýšlíte, můžete se na Ing. arch. Barboru Bursovou obrátit skrze její webové stránky https://www.archiba.cz/ nebo Instagram. Na našem severském Instagramu nám napište, jak se vám tento inspirativní rozhovor líbil.

Jaká severská světla byla použita v realizaci?

Prohlédněte si produkty a inspirujte se.

Tereza
Autor